dilluns, 28 de març del 2016

QUÈ SON ELS ENGRANATGES I QUÈ ÉS LA RELACIÓ DE TRANSMISSIÓ


ENGRANATGES


Què són els engranatges?


  • Els engranatges són mecanismes de transmissió de moviment que ens permeten realitzar:
transmissions de moviment circular a circular 
transmissions de moviment de circular a rectilini o v/v

  • Els engranatges són mecanismes formats per rodes dentades. aquestes s'acoblen entre elles, gràcies a les seves dents, fent possible la transmissió del moviment.

  • Les rodes dentades es caracteritzen per paràmetres com ara el seu diàmetre (d), el nombre de dents (z) i la seva velocitat de gir (n). Aquestes variables estan "lligades" per expressions matemàtiques que ens ajudaran a descriure el funcionament del sistema.

  • En funció de la combinació dels diferents elements dels sistema aconseguirem un efecte de manteniment de la velocitat, d'increment o de reducció.

Relació de transmissió




Com ja hem estudiat, els diversos engranatges és caracteritzen, en altres coses, per variables com ara:

  • el diàmetre (Di)
  • el nombre de dents (Zi)
  • la velocitat de gir (ni)
   
 
Aquestes variables estan relacionades mitjançant una expressió matemàtica que ens permetra analitzar el funcionament de molts sistemes de transmissió de moviment on hi participen engranatges.

Si entenen com a roda motriu (1) la que genera el moviment i com a roda conduïda (2) la que el rep, podem establir diverses expressions matemàtiques.

L'expressió que relaciona la velocitat i el nombre de dents queda aíxí:

n1 X z1 = n2 X z2


L'expressió que relaciona la velocitat i el diàmetre queda així:


n1 X D1 = n2 X D2

Aquestes relacions ens permeten, coneixent tant el nombre de dents com el diàmetre, establir relacions de velocitats i realitzar-ne el seu càlcul.

Definim la relació de transmissió com l'expressió que ens relaciona una mateixa variable per la roda d'entrada (la motriu) i la de sortida (la conduïda). Per representar-la farem servir la lletra i.


La fórmula ens quedarà així:

i = n2/n1 = D1/D2 = z1/z2


(s'acostuma posar a sota de la i el subindex que indica entre quins elements es produeix la transmissió de moviment. En aquest cas seria 1 --> 2 )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada