divendres, 25 de març del 2016

ELS PONTS I ELS SEUS TIPUS

TIPUS DE PONTS


· Ponts de tram recte:

Són aquells formats per un tauler que treballa com a biga simplement recolzada en les piles i estreps. Els taulers poden ésser de bigues, llosa, caixons, o bé poden ser una gelosia, normalment d'acer.

· Ponts pòrtic:

Són aquells ponts de tram recte en què s'encasta el tauler en algun suport, de manera que l'estructura, en forma de pòrtic, treballa conjuntament. Normalment tenen només un sol tram i es busca molta rigidesa a flexió als estreps.

· Ponts en mènsula:

Quan els ponts presenten una estructura que es projecta horitzontalment en l'espai recolzada únicament en un extrem, es parla de Ponts cantilever. Per petites passarel·les, els cantilever poden ser bigues simples.

· Ponts d'arc:

Són aquells que resisteixen fonamentalment a compressió gràcies a la seva forma. N'hi ha de molt antics, fets de maçoneria i també de moderns, amb una biga corba dissenyada per a resistir les càrregues verticals sense flexionar-se, únicament comprimint-se.

· Ponts de bandes teses:

Molt esvelts dissenyats per a treballar purament a tracció, i és la tipologia antagònica als ponts d'arc. La seva forma s'assimila a la que agafaria un cable penjat des dels extrems de la banda.

· Ponts penjats:

Són aquells que tenen unes torres per aguantar els cables d' on s'hi penja el tauler mitjançant cables verticals anomenats pèndoles. Els cables portants cal que estiguin ancorats de manera segura a cada extrem del pont, car cada càrrega al pont es transforma en una tensió en aquests cables.

· Ponts atirantats:

Els ponts atirantats o d'obencs també tenen torres, però els cables que en surten s'ancoren directament al tauler. Quan de les torres en surten més de 2 cables es parla de ponts atirantats multi cable.

· Ponts llevadissos:


Pont on el tauler pot elevar-se, típicament per deixar pas a vaixells alts o simplement per tallar el pas al trànsit que serveixen. El més famós de tots els ponts llevadissos és el pont de la Torre, a Londres. Si el tauler és capaç de retirar-se també però girant sobre un pivot, es parla de pont giratori.


Material obtingut de:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada